Tiedote kunta-alan jäsenille sopimusneuvottelutilanteesta 30.4

4.5.2020

Tiedote kunta-alan jäsenille sopimusneuvottelutilanteesta

 

Hyvä kunta-alalla työskentelevä JHL:n jäsen!

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL pettyi siihen, että kunta-alalle ei torstaina 30.4. saatu ratkaisua. Vaikka valtakunnansovittelijan ratkaisuehdotus oli sisällöllisesti vaikea, olisi se kunta-alalle taannut säädyllisen palkkakehityksen.

JHL vaatii nyt, että Kuntatyönantaja KT kutsuu neuvottelijat pöytään välittömästi. Liitto perää KT:ltä vastuullisuutta, koska palkansaajajärjestötkin ovat toimineet vastuullisesti koronaepidemian takia.

– Tulemme edelleenkin vaatimaan samantasoisia palkankorotuksia kuin muilla aloilla on saatu. Myös kiky-tuntien poisto on listallamme. Kuntatyöntekijät eivät saa jäädä tämän neuvottelukierroksen maksumiehiksi, toteaa liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Kunta-alan sopimus päättyi maaliskuun lopussa. Ala on sopimuksettomassa tilassa, ja sillä noudatetaan päättyneen sopimuksen työ- ja virkaehtoja. Tämä merkitsee sitä, että kunta-alan henkilöstö edelleenkin tekee kiky-tunteja ilman korvausta.

Seuraa uutisointiamme: www.jhl.fi/uutishuone

 

Neuvotteluterveisin

Päivi Niemi-Laine
Puheenjohtaja

Kristian Karrasch
Neuvottelujohtaja

Kunta-alan ratkaisuesitys hylättiin

Tiedote. Julkaistu: 30.04.2020, 12:48
KT Kuntatyönantajat

Kunta-alan työ- ja virkaehtosopimusten kuukauden mittainen sovittelu ei ole johtanut ratkaisuun. Hoitajajärjestöjen Tehyn ja Superin neuvottelujärjestö Sote hylkäsi valtakunnansovittelijan ratkaisuesityksen. KT pitää Sote ry:n toimintaa vastuuttomana ja lyhytnäköisenä.

KT Kuntatyönantajien valtuuskunnan linjauksen mukaan KT olisi voinut hyväksyä sovittelijan ratkaisuesityksen, mutta vain siinä tapauksessa, että kaikki kunta-alan pääsopijajärjestöt olisivat hyväksyneet sen.

Ratkaisuesitykseen sisältyivät muun muassa sote-henkilöstölle oma alakohtainen sopimus, kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) allekirjoituspöytäkirja palkantarkistuksineen ja muine määräyksineen sekä kiky-tuntien poistuminen ja korvaaminen muilla järjestelyillä.

Lisäksi esityksessä oli erillinen virka- ja työehtosopimus koronaepidemiaan liittyvän kertapalkkion maksamisesta sairaanhoitopiirien lähinnä teho-osastojen henkilöstölle.

Tarjotussa ratkaisussa palkankorotukset olivat aiemmin tällä neuvottelukierroksella syntyneen yleisen linjan mukaisia. Sopimuskauden pituus oli 23 kuukautta.

KT:n valtuuskunnan puheenjohtaja Kirsi-Marja Lievonen ja työmarkkinajohtaja Markku Jalonen ovat pettyneitä ratkaisun kaatumiseen ja Sote ry:n toimintaan.

– Kuntatyönantaja oli näissäkin olosuhteissa valmis kantamaan vastuuta ja olisi tullut pitkälle vastaan järjestöjen sopimusoikeuksia koskevissa vaatimuksissa, toteaa Lievonen.

– Kriisiolosuhteissa ja kuntatalouden syöksykierteessä kaikilta osapuolilta olisi voinut odottaa realiteettien tunnustamista, kriisitietoisuutta ja kompromissihalukkuutta, Jalonen painottaa.  

Koronaepidemia ja sen välittömät vaikutukset voivat kestää paljon aiemmin ennakoitua puolta vuotta kauemmin eikä sopimusratkaisua voi loputtomasti lykätä.